fbpx

ישראל פורצת דרך לחדשנות פודטק וצמיחה בהשקעות בחברות חלבון אלטרנטיבי

מאת אביב אורן, 5 במאי 2021

הדו"ח החדש של GFI ישראל חושף שתעשיית החלבון האלטרנטיבי ממוקמת במקום הראשון בהייטק הישראלי בגידול השקעות פודטק, אך עדיין נמצאת בתחילת דרכה.

“אומת הסטארט-אפ” ידועה כבר שנים כמובילת חדשנות בכל הקשור לטכנולוגיה, ביולוגיה, מחקר חקלאי ותאי גזע. לכן  אין זה מפתיע שגם בתחום החלבון האלטרנטיבי ישראל הפכה בשנים האחרונות למרכז חדשנות.

חלבון אלטרנטיבי הוא מונח המייצג מוצרי מזון תחליפיים למזון מהחי, המיוצרים במגוון טכנולוגיות מתקדמות. כיום, מרבית מוצרי החלבון האלטרנטיבי המוכרים לצרכנים מבוססים על מקורות

צמחיים, ומקצתם עושים שימוש בפרמנטציה. טכנולוגיות אלו ממשיכות להתפתח, ומצטרפת אליהן חדשנות בבשר מתורבת (בשר הגדל במעבדה), בה ישראל מובילה עולמית.

הדו”ח החדש של ארגון GFI Israel סוקר את תעשיית החלבון האלטרנטיבי בארץ וממחיש כי התעשיה צומחת ומציגה שפע הזדמנויות עסקיות עבור משקיעים ויזמים.

השקעות בתחום החלבון האלטרנטיבי גדלו משמעותית חרף מגפת COVID

בשנים 2018-2020, ההשקעות בחברות בתחום החלבון האלטרנטיבי בישראל גדלו פי שמונה, מ-14 מיליון דולר בשנת 2018 ל-114 מיליון דולר בשנת 2020. למרות מגפת הקורונה, סך ההשקעות בחלבון אלטרנטיבי בישראל בשנת 2020 כמעט שילש את עצמו בהשוואה לסך ההשקעות בתחום בשנת 2019, והביא לצמיחה מדהימה של 174% בשנה. חברות סטארט-אפ בתחום החלבון מן הצומח היוו את היעד הגדול ביותר להשקעות בתחום, והצליחו לגייס כ-77 מיליון דולר במהלך 2020. ארבע חברות בתחום החלבון האלטרנטיבי בחרו לצאת להנפקה בשנת 2020 והחלו להיסחר בבורסה לניירות ערך בתל אביב ובנאסד”ק, ולמעשה בכך השתתפו בהנפקה הראשונה בעולם של חברת בשר מתורבת על ידי חברה ישראלית.

גיוס הון על ידי חברות סטארט-אפ ישראליות בתחום החלבון האלטרנטיבי – במיליוני דולרים

למרות עליה של 187% בהשקעות בתחום חלבון אלטרנטיבי (לעומת עליה של 49% בתחום הסייבר לדוגמא), סך ההשקעות בתעשיה מתהווה זו עדיין נמוך בהשוואה לתעשיות אחרות,  במיוחד לאור הפוטנציאל הגלום בה. על פי נתוני ברקליס (Barclays) שוק החלבון האלטרנטיבי צפוי לצמוח  ל-140 מיליארד דולר עד שנת 2030.

השוק המקומי לתחליפי בשר וחלב מן הצומח גדל במהירות

נתוני השוק שעלו בדו”ח ממחישים עוד יותר את העניין הגובר בחלבונים אלטרנטיביים. בשנת 2020, הסתכמו מכירות השוק הקמעונאי העולמי של מזון מן הצומח בכ-21.5 מיליארד דולר, כאשר מוצרי חלב מן הצומח היוו  16.9 מיליארד דולר, ובשר מן הצומח – 4.6 מיליארד דולר.

בישראל, מכירות מזון מן הצומח תאמו את המגמה העולמית,, עם צמיחת שיא דו-ספרתית בקטגוריית מוצרים מן הצומח. מכירות המוצרים מן הצומח בישראל גדלו פי 13 מאשר מוצרים מן החי. המבורגרים, בשר טחון מן הצומח ומוצרי חלב שאינו סויה הראו את העליות הגדולות ביותר, עם גידול של 58% ו-55%, בהתאמה. חלב על בסיס צמחי מהווה כיום 13% מכלל שוק החלב בישראל.

גידול במכירות הקמעונאיות בישראל של מזון מן החי לעומת מוצרים מן הצומח

תחום החלבונים האלטרנטיביים עדיין צעיר, אך צומח

בישראל קיימות למעלה ממאה חברות הפעילות בתחום חלבון אלטרנטיבי. מעל ל-% 40 מהן נחשבות לסטארט-אפ עם טכנולוגיה פורצת דרך שעשויה לעצב את עתיד צריכת החלבון. בישראל פועלות חמש חברות סטארט-אפ בתחום הבשר והחלב המתורבת, ועוד 10 חברות המפתחות פרמנטציה (תסיסה) לייצור חלבונים אלטרנטיביים. בשל זאת ישראל ממוקמת כיום במקום השני בעולם אחרי ארצות הברית במספר הכולל של חברות פרמנטציה ובשר מתורבת. בישראל פועלות שבע חממות, ומאיצים של חברות פודטק במימון משותף של גופים פרטיים וציבוריים המספקים ליזמים כלים ומשאבים המסייעים להפוך רעיונות למוצרים חדשניים.

מחקר אקדמי כמאיץ חדשנות

מחקר אקדמי מתגלה כנדבך מרכזי נוסף באקוסיסטם  של החלבון האלטרנטיבי בישראל. בשנת 2020, גדל משמעותית מספר המדענים הישראליים העורכים מחקרים בתחום או משמשים כיועצים ומייסדים של חברות סטארט-אפ בתחום החלבון האלטרנטיבי. כיום פועלות בישראל  28 מעבדות מחקר במוסדות האקדמיים היוקרתיים ביותר העוסקות במחקרים הקשורים לחלבון אלטרנטיבי, וישנן 296 מעבדות נוספות בעלות פוטנציאל לתרום לתחום. למרות התקדמות זו, עדיין קיים פוטנציאל צמיחה עצום בתחום החלבון האלטרנטיבי. שיתופי פעולה בין תעשייה לאקדמיה, מימון תוצרי מחקר מדעי פתוח לעיון (open access), ושיתופי ידע מספקים הזדמנויות נוספות להרחיב את התעשייה בישראל ובעולם. כחלק מתמיכתה במאמץ זה, העניקה GFI שבעה מענקי מחקר לחוקרים ישראלים בתחום החלבון האלטרנטיבי.

מדיניות ומימון ממשלתיים יכולים לקדם את תחום החלבון האלטרנטיבי ברחבי העולם

הגדרת מדיניות לאומית מקיפה ותמיכה של משרדי ממשלה  שונים, תאפשר לישראל להאיץ את החדשנות והמו”פ בתחום החלבון האלטרנטיבי. “עם תמיכה ממשלתית בתעשייה זו, ישראל, המייצאת כיום רק 5% אחוזים מהמזון שהיא מייצרת, עשויה להפוך לספקית גלובלית של חומרי גלם וטכנולוגיות ייצור מתקדמות של חלבונים אלטרנטיביים”, אומר ניר גולדשטיין, מנכ”ל GFI ישראל. “כל זה יכול להפוך למציאות, בין היתר הודות לתמיכה הממשלתית עד כה, אך זה מותנה בהמשך מימון ממשלתי משמעותי מכאן ואילך  למחקר ופיתוח מדעי לשם הנעה וקידום החדשנות בתחום החלבון האלטרנטיבי.”

מתוך הכרה בהשפעת המימון הציבורי על תחומים מתפתחים, מחקריים וטכנולוגיים, GFI ישראל פועלת לקידום הזדמנויות מקומיות ובינלאומיות למימון מו”פ בתחום החלבון האלטרנטיבי מרשות החדשנות הישראלית, מתוכנית האיחוד האירופי “Horizon Europe” ומהסכמי מו”פ עם למעלה מ-30 מדינות ברחבי העולם. מדיניות תומכת של המגזר הציבורי ומימון למו”פ ברחבי העולם עשויים לסלול את הדרך לצמיחה ואימוץ עולמי של תחום החלבונים האלטרנטיביים ולשנות מהותית את מערכת המזון העולמית שלנו.

להורדת הדוח

Share This Post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

This website uses cookies. By closing this banner or scrolling this page, you agree to the use of cookies to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. cookie policy.