מדוע חדשנות בתחום החלבונים האלטרנטיביים היא קריטית לעמידה ביעד הטמפרטורה של הסכם פריז וכיצד אנו יכולים להאיץ את ההתקדמות.
GFI וארגון Climate Advisers כתבו את תקציר המדיניות הזה כחלק משיתוף הפעולה שלנו להטמעת תחום החלבונים האלטרנטיביים בסדרי העדיפויות של מדיניות האקלים המקומי והבינלאומי והשימוש בקרקע. למד עוד.
מבוא
מבוא
על מנת לעמוד ביעד הסכם פריז של 1.5 מעלות צלזיוס ולהגן על יערות ומערכות אקולוגיות קריטיות אחרות המשמשות כמבלעי פחמן טבעיים (Carbon Sinks), יש צורך בשינוי גלובלי של מערכת המזון. גם אם פליטת דלק מאובנים תיעצר באופן מיידי, ייצור חלבונים לבדו יהפוך את העמידה ביעד של 1.5 מעלות צלזיוס לבלתי אפשרית.
המעבר לתחום החלבונים האלטרנטיביים יכול לתרום להפחתת הפליטות בשיעור של 14% עד 20% להם העולם זקוק עד ל-2050 בכדי להישאר מתחת ל- 1.5 מעלות צלזיוס.
מעבר זה מתבטא בהפחתת פליטות של 10 עד 14 ג’יגה-טון CO2-eq לשנה בהשוואה למתכונת של “עסקים כרגיל” עד שנת 2050. הפחתה כזו גם תאיץ פתרונות אקלים טבעיים על ידי שחרור מאות מיליוני דונמים לשימור וניהול קרקעות ממוקדות-אקלים. מדובר בשטח השווה לרבע מ- 48 המדינות התחתונות בארה”ב, ויסיר חמישה ג’יגה טון נוספים של פחמן דו חמצני בשנה מהאטמוספרה.
המעבר לחלבונים אלטרנטיביים כולל שיפור יעילות גזי החממה של מערכות ייצור חלבונים קיימות והפיכת אפשרויות מזון בריא ובר קיימא להרבה יותר נגישות, בין היתר על ידי האצת הצמיחה של חלבונים אלטרנטיביים.
ההגיון מאחורי חלבונים אלטרנטיביים
יעד 1.5 מעלות צלזיוס של הסכם פריז דורש שינויים מהירים ומרחיקי לכת במערכת המזון.
- מערכת המזון העולמית גורמת ל-34% מפליטות גזי החממה העולמית, ומחציתן מיוחסות למערכת ייצור החלבונים של ימינו 5. כמות זו עולה על סך כל הפליטות של ארה”ב מכל המגזרים. פליטות מערכת המזון נובעות מבירוא יערות להשם אכלת בעלי חיים ולייצור מזון, פליטות מגידולי מזון ופליטות ישירות, כולל מתאן וחמצן דו-חנקני . כ-30% מפליטות המתאן העולמיות מגיעות מהמתאן המיוצר על ידי מעלי גירה ודשן.
- מבחינה היסטורית, הביקוש לבשר עלה כפונקציה של התוצר לנפש.בין 2020 ל- 2050 צפוי הביקוש העולמי לבשר לגדול ב- 40% עד 100%. הרוב המכריע של עלייה זו תתרחש בכלכלות הגדולות, במיוחד במדינות המאופיינות בהכנסה בינוני.
- אם לא יהיה שינוי בשיטות ייצור הבשר, עלייה כזו תגרום לתוספת של 5 עד 10 ג’יגה-טון של CO2-eq בשנה מבעלי חיים ופעילויות נלוות בלבד.

תמונה באדיבות Beyond Meat
תחום החלבונים האלטרנטיביים הוא הפתרון היחיד לצמצום בענף הקרקעות שיכול להתאים ליעד של 1.5 מעלות צלזיוס
- בהובלת מגזר בעלי החיים, מערכות ייצור החלבונים כיום מהוות את השימוש האנתרופוגני הגדול ביותר בקרקע ומניע בירוא יערות . מערכות ייצור חלבון, לרבות מרעה וייצור גידולי הזנה, משתמשות ב-70% מכלל הקרקעות החקלאיות וב-30% משטח הקרקע של כדור הארץ.
- תחום החלבונים האלטרנטיביים יכול למלא תפקיד ראשי ומוביל במעבר העולמי לחלבון אלטרנטיבי על ידי הפחתה משמעותית בפליטות מערכת המזון תוך שחרור כמויות ניכרות של קרקע לאסטרטגיות נוספות להפחתת אקלים, ביטחון תזונתי והגנה על המגוון הביולוגי.
- בדומה לפאנלים סולאריים, סוללות ליתיום-יון ורכבים חשמליים, חלבונים אלטרנטיביים יכולים לספק הפחתה עצומה של גזי חממה אם נעשה בהם שימוש נרחב. ממשלות יכולות לזרז חידושים המשפרים את איכות הבשר ומאכלי ים מתורבתים ומן הצומח תוך הנעת מוצרים אלה במורד עקומת העלות שבה העלויות יורדות ככל שהנפח עולה.
- בשר ומאכלי ים מבוססי צמחים ומתורבתים מרכזים את צריכת האנרגיה במתקן הייצור. בנוסף לחיסול הפליטות של מתאן מבשר וחמצן דו-חנקני המיוצר על ידי מעלי גירה ופירוק זבל, תחום החלבונים האלטרנטיביים הוא הדרך של מגזר הקרקע והחקלאות “לחשמל הכל”. כפי שציין ביל גייטס בספרו החדש, “בשר מתורבת מכיל את אותו שומן, שרירים וגידים כמו כל בעל חיים… כל זאת ניתן לעשות עם פליטה מועטה של גזי חממה או ללא פליטה, מלבד החשמל הדרוש להפעלה [של הצמחים ] היכן שהתהליך מתבצע”.
- במקום להשתמש בקרקע לגידול יבולים להאכלת בעלי חיים וקרקע נוספת לגידול בעלי החיים, ניתן להשתמש ביבולים ישירות לייצור בשר על בסיס צמחי וניתן לתרבת תאים לבשר במתקן ייצור עם טביעת רגל קרקעית מינימאלית.
- בשר על בסיס צמחי משתמש בשיעור של עד% 99 פחות קרקע מאשר בקר קונבנציונאלי, ובשר מתורבת יכול להשתמש ב- 95% פחות קרקע מאשר בקר קונבנציונאלי. בשני המקרים, חידושים יהפכו את תחום החלבונים האלטרנטיביים ליעיל עוד יותר ככל שהוא יתרחב.
- השטח שנחסך יכול לצמצם את בירוא היערות ולפנות קרקע לחקלאות וגידול חקלאי מחודש, שיטות חקלאות, פתרונות אקלים טבעי, ייצור אנרגיה מתחדשת והגנה על המגוון הביולוגי.
- היכולת לשינוי או להתאמה לכל קנה מידה, הפוטנציאל העצום התורם להפחתה, היכולת להפחית את הלחץ על היערות והיתרונות המשותפים לביטחון תזונתי של תחום החלבונים האלטרנטיביים נובעים במידה רבה מיתרונות היעילות העצומים שלהם בשימוש בקרקע על פני בשר קונבנציונלי.
מהם חלבונים אלטרנטיביים?
ישנם שני סוגים עיקריים של חלבונים אלטרנטיביים: מבוססי-צמחים ומתורבתים. בדיוק כפי שהמטרה באנרגיה מתחדשת היא להפוך אותה לברת החלפה עם אנרגיה קונבנציונלית, כך גם בשר על בסיס צמחי ומתורבת מתמקד בכיבוש השוק על ידי ייצור מוצרים בעלי טעם זהה או טוב יותר לצרכנים, שעולים אותו הדבר או פחות, ולפיכך, אין צורך בשינוי התנהגות מכוון.
- בשר על בסיס צמחי, מאכלי ים, ביצים וחלב עשויים מצמחים ומחקים את הטעם והמרקם של מוצרים מן החי. המוצרים מתמקדים במתן מענה מלא לאוכלי בשר ואינם מיועדים לצמחונים או מפחיתי צריכת בשר. מכיוון שהייצור שלהם הרבה יותר יעיל, ככל שהוא גדל – הם צריכים להיות מסוגלים להתחרות על המחיר.
- בשר מתורבת ומאכלי ים הם בשר אמיתי מן החי המתורבת ישירות מתאי בעלי חיים. הבשר המתקבל זהה לבשר קונבנציונאלי, וכמו בבשר צמחי, הרחבת קנה המידה אמורה לאפשר למחירים לרדת כך שיתחרה בשוק בבשר קונבנציונאלי.
חלבונים אלטרנטיביים נועדו להחליף בשר, מאכלי ים, ביצים וחלב קונבנציונאליים על ידי תחרות על טעם ומחיר. עד כה, אף מוצר של בשר על בסיס צמחי או מתורבת אינו בעל טעם זהה או טוב יותר לצרכני הבשר ועלותו זהה או פחותה. ובכל זאת קצב החדשנות בתחום החלבונים האלטרנטיביים מרשימים, כאשר העלות והטעם משתפרים במהירות.
בדיוק כמו מכוניות חשמליות ואנרגיה מתחדשת, תחום החלבונים האלטרנטיביים מוריד את עקומת העלות וצריך להוכיח אטרקטיביות מאוד גבוהה לצרכנים בעתיד הקרוב.
חלבונים אלטרנטיביים יכולים להגן על משאבים ימיים
- דייג בר כבר מוצה בקיבולת מרבית. חוסר היכולת של חקלאות ימית לייצר כמה מינים עיקריים של דגים, ותחזיות להאטה בקצב הצמיחה של תעשיית החקלאות הימית בשנים הקרובות – יוצרים פער חמור בין ההיצע לביקוש.
- הפיתוח והמסחור הנרחב של פירות ים מבוססי צמחים ומתורבתים — כולל מוצרים המשלבים ירקות ים – יכולים להקל על הלחץ על דיג בר ואפילו על מערכות חקלאות ימית.
- לפיכך, קיים צורך דחוף ונרחב בגישות חדשות לחלוטין כדי לענות על הביקוש העולמי הגובר למאכלי ים. מחקר ציבורי לתמיכה בהתקדמות בתחום טכנולוגיית המזון ובחדשנות מסחרית יכול להניע פתרונות מבוססי שוק בצורת מאכלי ים אלטרנטיביים, ולספק לצרכנים מוצרי מאכלי ים טעימים, במחירים סבירים ומזינים ללא דלדול מינים, פגיעה בסביבה והרס בתי גידול.
- על ידי צמצום השימוש בקרקע חקלאית ותשומות, תחום החלבון האלטרנטיבי יכול להגביל את שאיבת המים, לשפר את איכות המים ולהפחית את זיהום האוקיינוס ואת ההידרדרות המונעים על ידי נגר חקלאי.
תחום החלבונים האלטרנטיביים מציע גם יתרונות בריאותיים עולמיים חיוניים
- מגפת הקורונה גרמה למיתון הגלובלי הגרוע ביותר מאז מלחמת העולם השנייה, וכמעט שליש מהעסקים הקטנים בארצות הברית נסגרו מאז ינואר 2020. תוכנית הסביבה של האו”ם מצאה כי אחד הגורמים הסבירים ביותר למגיפה העולמית הבאה, בעל פוטנציאל עוד יותר קטלני מאשר וירוס Covid-19, הוא ייצור חלבון מן החי . לייצור בשר על בסיס צמחי ומתורבת אין סיכוי לגרום למגפה נוספת, שכן הוא אינו כרוך בבעלי חיים חיים.
- יותר מ-70% מכלל האנטיביוטיקה משמשים לחקלאות קונבנציונאלית לבעלי חיים .שימוש נרחב זה באנטיביוטיקה מוביל ליותר ויותר חיידקים “סופר באגים” עמידים לאנטיביוטיקה שכבר הורגים בין 500,000 ל -700,000 בני אדם בשנה-ושיעור העמידות לטיפול רב-תרופתי הולך ומחמיר במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית. עד 2050, ההערכה היא כי סופר באגים אלה יכולים להרוג 10 מיליון בני אדם בשנה ולעלות לכלכלה העולמית יותר מ- 8 טריליון דולר בשנה.
- חלבונים אלטרנטיביים אינם דורשים אנטיביוטיקה, כך שהסיכון שלהם לתרום לעמידות לאנטיביוטיקה הוא גם אפסי.
- על ידי צמצום טביעת הרגל הקרקעית של מזון, תחום החלבונים האלטרנטיביים יכול להוזיל את עלות השגת המזון וביטחון תזונתי.
- חלבונים אלטרנטיביים מהדור הראשון מציעים לרוב יתרונות תזונתיים קלים על פני מקביליהם הקונבנציונליים. במבט קדימה, לתחום החלבונים האלטרנטיביים יש פוטנציאל גבוה להמשיך ולשפר את הפרופיל התזונתי שלו.