fbpx

תשע תובנות שניתן ללמוד משנת שיא במכירות, השקעות והקמת חברות חדשות בתחום החלבון האלטרנטיבי

מאת אמה איגנשבסקי, 10 במאי 2021

הדו"חות החדשים של ארגון GFI אודות החדשנות בשוק החלבון האלטרנטיבי מראים כי שנת 2020 היוותה ציון דרך משמעותי במכירות, השקעות בחלבון אלטרנטיבי והשקות של חברות חדשות בטכנולוגיות של מזון מתורבת ופרמנטציה בשוק תחליפי הבשר.

מהפכה. פוטנציאל. תנופה. אלה הן מקצת מהמילים המשמשות לעתים קרובות לתיאור ההזדמנויות הגלומות בתחום החלבון האלטרנטיבי. בשנת 2020 הענף צבר תאוצה רבה עוד יותר נשברו שיאים במכירות גלובליות, השקעות בחלבון אלטרנטיבי והשקות של חברות חדשות.

הדו”חות החדשים של ארגון GFI לשנת 2020 מנתחים את תמונת המצב המסחרית, ההשקעות, התפתחויות מדעיות וטכנולוגיות  ופעילות רגולטורית וממשלתית על פני פלטפורמות של מזון מבוסס-צמחים, מתורבת והמיוצר בטכנולוגיית פרמנטציה. נתונים אלה מראים כי לתחום החלבון האלטרנטיבי יש פוטנציאל משמעותי לשנות את שוק הבשר העולמי הנאמד בכטריליון דולר בשנה, ומראים מדוע, דווקא עכשיו, הוא הזמן המיטבי עבור חברות וממשלות להשקיע בתחום.

תשע התובנות המרכזיות שלנו העולות מהדו”חות:
  1. מספר החברות בתחום החלבון האלטרנטיבי ברחבי העולם גדל במהירות.

בשנת 2020 הוקמו עשרות חברות חדשות בתחום החלבון האלטרנטיבי, בכל שלושת המגזרים (3% מההשקעות בשנת 2020 נעשו בחברות ישראלית).

  • מזון מתורבת:
  • עד סוף 2020 הושקו 23 חברות חדשות בתחום זה (שיא כל הזמנים!), ובסך הכול יש כיום 76 חברות העוסקות בפיתוח בשר מתורבת (עלייה של 43% אחוזים לעומת 2019).
  • לפחות 40 חברות נוספות שאינן חדשות (רובן חברות מתחום מדעי החיים) עוסקות בטכנולוגיות  בשר מתורבת.
  • מזון מן הצומח:
  • לפחות 112 מותגי בשר, ביצים או מוצרי חלב מן הצומח הושקו בשוק הקמעונאי בארה”ב מתוך 1,205 מותגים בסך הכול שנמכרו בשנת 2020 (משקף עלייה של 10% לעומת 2019).
  • פרמנטציה:
  • 13 חברות חדשות הושקו, מתוך 51 חברות הפועלות בתחום החלבון האלטרנטיבי מבוססי טכנולוגיית פרמנטציה (עלייה של 34% אחוזים לעומת 2019).
  • מעל 30 חברות נוספות הן בעלות תחום עסקי מבוסס תהליך פרמנטציה לייצור חלבון אלטרנטיבי.

חברות בתחום החלבון האלטרנטיבי וצמיחת מותג

הבשר המתורבת הגיע לשוק

  • סינגפור הפכה למדינה הראשונה שאישרה מכירת בשר מתורבת.
  • השקת העוף המתורבת של Eat Just תחת המותג   GOOD Chicken במסעדת “1880” בסינגפור  סימנה את הפעם הראשונה שבשר מתורבת היה זמין לציבור הרחב.
  • מאז יום כדור הארץ ( ,(Earth Day בשר מתורבת זמין במשלוח עד הבית בסינגפור במיזם משותף בין Eat Just ו- foodpanda.
  • ההשקעות בחברות בתחום הבשר המתורבת עלו מעל 350 מיליון דולר בשנת 2020, כמעט פי שישה מ-2019, ופי שניים מסך ההשקעות בתעשיה. ב-2020 נערכו גם סבבי גיוס B הראשונים בתעשייה.
  1. בנימין נתניהו היה ראש הממשלה הראשון שאכל בשר מתורבת.

GFI ישראל וחברת אלף פארמס (Aleph Farms) אירחו את ראש ממשלת ישראל לשעבר , בנימין נתניהו, לטעימה מהסטייק המתורבת של אלף פארמס.

  • בצעד מעודד, הודיע נתניהו כי גם הורה למזכיר הממשלה צחי ברוורמן “למנות גוף מתכלל לתעשיות אלה על מנת לחבר ולפקח על כל בעלי העניין הפועלים בתחום”.
  • פרט מעניין: ישראל מהווה חממה למחקר ולמסחור של בשר מתורבת, עם לפחות חמישה מיזמים שהושקו ועוד כמה שטרם נחשפו לציבור הרחב. בפגישת העבודה הראשונה בין ראש הממשלה נפתלי בנט והנשיא ג’ו ביידן השניים שוחחו על משבר האקלים, ובנט אמר כי “צריך להיות עיוור כדי לא לראות שזה אמיתי” והוסיף כי ישראל תוכל לעזור ברתימת הטכנולוגיה הישראלית לאיסוף פליטת חמצן, יצירת מזון בשיטות חדשות – ואף להיות מעצמה שתורמת להצלת העולם.

חוד החנית של ייצור בשר מתורבת – על פי GFI

2020 הייתה שנה פורצת דרך בתחום פרמנטציה מדייקת (precision fermentation)

2020 הייתה השנה הראשונה בה התאפשר לצרכנים לרכוש מוצרי חלב אמיתיים, שיוצרו ללא שימוש בבעלי חיים ובטכנולוגיית פרמנטציה מדייקת.

  • 13 חברות חדשות בתחום הפרמנטציה הוקמו לאחרונה, כאשר 9 מתוכן התמקדו בפרמנטציה מדייקת.
  • לחברת Perfect Day היו מספר השקות של גלידת החלב שלה העשויה מחלבוני חלב פרה שיוצרו בפרמנטציה ללא בעלי חיים, כולל השקת המותג Brave Robot – חברה מסוג  CPG (חברות מוצרי צריכה ארוזים) בענף הקמעונאי ובענף קייטרינג.
  • GFI קיימה סימפוזיון בתחום הפרמנטציה – הנה מידע נוסף על תחום הפרמנטציה מהמפגש שלנו עם Clara Foods, Motif Foodworks, ו- Perfect Day.
  • בסך הכול, סכום ההשקעה בחברות המשתמשות בטכנולוגיות פרמנטציה ייעודיות לחלבון אלטרנטיבי, עמד בשנת 2020 על 590 מיליון דולר, יותר מכפול הסכום שגויס בשנת 2019.
  1. פיתוח מוצר של נתחי בשר שלמים מן הצומח תופס תאוצה. מוצרים המדמים נתחי בשר שלמים עוברים תהליך פיתוח טכנולוגי ומסחרי משמעותי.
  • בתחום הפרמנטציה, מספר חברות כמו Meati Foods, Atlast Food Co ו- Prime Roots השיקו מוצרים המדמים נתחי בשר שלמים כמו סטייק, עוף, בייקון ובשר חזיר.
  • גם מוצרי המזון מן הצומח ראו התפתחויות במספר טכנולוגיות ליצירת מוצרים של נתחים שלמים, כולל טכנולוגיית ספינינג, טכנולוגיית shear-cell והדפסה בתלת-ממד.
  • תוכנית מענקי המחקר של GFI ממקדת את המימון שלה לשנת 2021 במוצרים המדמים נתחי בשר שלמים
  • תעשיית החלבון האלטרנטיבי גייסה 3.1 מיליארד דולר בהשקעות שוברות שיאים בשנת  2020- יותר מאשר בכל שנה יחידה בהיסטוריה של הענף. זהו איתות מבטיח להמשך פיתוחן של קטגוריות מתהוות כמו תחליפי בשר בנתחים שלמים.
  1. לחלבון אלטרנטיבי יש מומנטום ברור בתחום תחליפי בשר בקר ועוף. מהם היעדים הבאים? תחליפי דגים ופירות ים יוכלו לתת הפוגה והקלה נחוצים לאוקיינוסים עקב דיג מוגבר והצטמצמות מסוכנת של המגוון הביולוגי.

כיום יש מעל ל- 60 חברות מבוססות צמחים, פרמנטציה ומזון מתורבת שמפתחות תחליפי דגים ופירות ים.

  • שלושה מתוך שמונה אירועי טעימת בשר מתורבת במהלך שנת 2020 נערכו במוצרי דגים ופירות ים, כולל פילה דגים, סלמון בדרגת סושי ולובסטר.
  • בשנת 2020 גייסו חברות למאכלי ים אלטרנטיביים מעל ל- 83 מיליון דולר , פי ארבעה מהסכום שגויס בשנת 2019. יתר על כן, בארבעת החודשים הראשונים של 2021 הושקעו מעל ל- 105 מיליון דולר בחברות לייצור מאכלי ים אלטרנטיביים.
  • מכירות קמעונאיות של דגים ופירות ים מבוססי צמחים בארה”ב גדלו ב- 23% בשנת 2020, אולם הסתכמו ב- 12 מיליון דולר בלבד, מה שמצביע על הזדמנות משמעותית בהשוואה לשוק הקמעונאי הקונבנציונאלי של דגים ופירות ים בארה”ב ששוויו נאמד בעשרות מיליארדי דולרים.
  • מיזם הים של GFI הוא אחד האמצעים המסייעים לייצר היצע מספק לדרישה הגוברת למאכלי ים.
  1. הצמיחה הדולרית של צריכת בשר, ביצים ומוצרי חלב מן הצומח בסקטור הקמעונאי ממשיכה, ועולה באופן ניכר על זו של המוצרים מן החי הקונבנציונאליים.

שוק תחליפי הבשר העולמי גדל והגיע ל- 4 מיליארד דולר, זהו שיא של כל הזמנים – על פי נתוני GFI שהוזמנו על ידי יורומוניטור.

  • סך המכירות הקמעונאיות של מזון מן הצומח בארה”ב עמדו על 7 מיליארד דולר –  פי שניים מהצמיחה הדולרית של מכירות בשר מן החי.
  • קטגוריות בשר, ביצים וחלב מן הצומח הגדילו את הנתח הדולרי שלהן באופן משמעותי.
  1. בנוסף לאישור הרגולטורי של בשר מתורבת בסינגפור, שנת 2020 הביאה ניצחונות וכישלונות משפטיים רבים בנוף הרגולטורי המתפתח.

מדיניות ציבורית הוגנת ודרישות רגולטוריות ברורות ואחידות חיוניים להצלחת תחום החלבון האלטרנטיבי.

  • בעקבות הסברה נרחבת של GFI וארגונים אחרים, בהצבעה המהווה ציון דרך  דחה הפרלמנט האירופי הצעת חקיקה שהייתה אוסרת את השימוש בכל המונחים הקונבנציונליים הקשורים לבשר על תוויות מזון מן הצומח (כמו “המבורגר צמחוני” או “סטייק צמחי”). המאבק נמשך בחזית החלב מן הצומח, לאחר שהפרלמנט האירופי אישר (בפער קטן) הגבלות חדשות על שיווק מוצרי חלב מן הצומח.
  • בארה”ב, וירג’יניה וקליפורניה חסמו הצעות חוק על צנזורה של תוויות מוצרי חלבון אלטרנטיבי .
  1. ההתפתחויות המדעיות והטכנולוגיות ממשיכות לקדם עתיד מבטיח לתחום החלבון האלטרנטיבי – אך נדרשת השקעה רבה יותר במו”פ.
  • ממשלות ארצות הברית, האיחוד האירופי, ישראל וסינגפור היו בין הממשלות הראשונות שהעניקו תמיכה לתחום הפרמנטציה.
  • הקרן הלאומית למדע (ארצות הברית) העניקה בספטמבר 3.55 מיליון דולר לתמיכה במחקר בשר מתורבת באוניברסיטת UC Davis – זו הייתה ההזרמה הגדולה ביותר של כספי מחקר ציבוריים בארה”ב לחקלאות תאית עד כה, וצעד חשוב לחיזוק התחום.

עם כל הפעילות המבטיחה הזו, תחום החלבון האלטרנטיבי נותר עדיין חלק קטן משוק הבשר העולמי – פחות מאחוז אחד. מאמץ אדיר ושאפתני לקידום תחום החלבון האלטרנטיבי עשוי להאיץ מו”פ, פיתוח מוצרים ומסחור. המלצות המדיניות של GFI בארה”ב מראות כיצד השקעה בחלבון אלטרנטיבי תיצור מקומות עבודה, תעורר צמיחת תשתיות ותניב שינויים מרחיקי לכת באקלים, בריאות עולמית וביטחון תזונתי בעשורים הבאים. גם בישראל פיתחנו תכנית לאומית לקידום תעשיית החלבון האלטרנטיבי שתייצר מעל 11 אלף מקומות עבודה ישירים.

Share This Post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

This website uses cookies. By closing this banner or scrolling this page, you agree to the use of cookies to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. cookie policy.