מדריך המדיניות של Breakthrough Energy מחזק את תפקידו הקריטי של חלבון אלטרנטיבי בצמצום טביעת הרגל הפחמנית לאפס.
GFI השתתפה בניסוח סדרי עדיפויות מדיניות במדריך חדש למדיניות האקלים הפדרלית, והגישה מכתב לקונגרס לתמיכה בהשקעות פדרליות במחקר חלבון אלטרנטיבי וחידושים בתחום הפודטק.

כדי למנוע את ההשפעות ההרסניות ביותר של שינויי האקלים, העולם צריך להגיע לאפס פליטות פחמן נטו עד שנת 2050. GFI נרתמה למשימת קידום מדיניות אקלים יחד עם ארגון Breakthrough Energy ופרסמה את מדריך מדיניות האקלים הפדרלית. המדריך מתייחס לחמישה “אתגרים גדולים” של צמצום טביעת הרגל הפחמנית: חשמל, תחבורה, ייצור, מבנים וחקלאות וכולל המלצות למדיניות בתחום החלבון האלטרנטיבי כמרכיב קריטי בצמצום טביעת הרגל האקולוגית.
מדריך למגזר הציבורי
ארגון Breakthrough Energy הוקם על ידי ביל גייטס וקואליציה של משקיעים פרטיים המוטרדים מהשפעות שינויי האקלים. הארגון הוא בעצם רשת של גופים ויוזמות שהתאגדו לעזור להביא את העולם למסלול של אפס פליטות פחמן נטו עד 2050. משקיעים בארגון הגג כוללים את מייקל בלומברג, ריצ’רד ברנסון וג’ק מא מעליבאבא. סדרי העדיפויות של הארגון הם תמיכה במחקר ופיתוח בטכנולוגיות אנרגיה מתחדשת; השקעה בחברות שהופכות את הטכנולוגיות הללו לפתרונות יישימים; ותמיכה במדיניות שתסייע בהעברת חידושים מהמעבדה לשוק.
על מנת לבנות את המדריך הפדרלי לאקלים, גייס ארגון Breakthrough Energy מדענים, יזמים, פעילי איכות הסביבה ומומחים כדי למפות את הדרכים המעשיות ביותר לצמצם את ההשפעה של טביעת רגל פחמנית. המלצות המדיניות מכוונות אל גורמים ממשלתיים פדרליים בארה”ב המבקשים לצמצם את פליטת הפחמן ולהאיץ את מימוש הטכנולוגיות החדשות משלב הרעיון לשוק. המדריך מציין כי פעולות מסוימות – כולל השקעות במו”פ – יכולות לדרבן ולעורר שינוי טרנספורמטיבי בענפים רבים.
תחום החלבון האלטרנטיבי יכול ליצור שינוי בחקלאות
ממשלות לא יוכלו לעמוד בהתחייבויות שלהן תחת הסכם פריז לשחרר את הפחמן מהכלכלה העולמית, אם כמות הבשר המיוצר באמצעות חקלאות בעלי חיים קונבנציונאלית לא תרד משמעותית. שיטות ייצור המזון הנוכחיות אינן יעילות מספיק כדי לענות על הביקוש העולמי הגובר לחלבון, ולא ניתן להגיע לאפס פליטות פחמן נטו עד שנת 2050, כאשר פליטת גזי חממה מגופם של מיליארדי בעלי חיים בתעשיית הבשר בעולם מהווה כ- 14.5 אחוזים מכלל פליטת גזי החממה האנתרופוגניים.
חלבון אלטרנטיבי – חלבון המופק מצמחים, מתורבת מרקמות תאים או המיוצר בטכנולוגיית פרמנטציה – הוא פתרון מקיים לטווח ארוך ליצירת מערכת מזון נטולת פחמן. באמצעות מדיניות והשקעות נכונות, תחום החלבון האלטרנטיבי מציע הזדמנות פז לשפר את היעילות של מערכת המזון העולמית ולצמצם את טביעת הרגל הפחמנית של ענף החקלאות.
המלצות המדריך של המדיניות הפדרלית האמריקאית לחלבון אלטרנטיבי כוללות:
- הגדלת ההשקעה הפדרלית במחקר ופיתוח בתחום החלבון האלטרנטיבי, כולל חלבון מבוסס-צמחים, חקלאות תאית ופרמנטציה מיקרוביאלית.
- מתן זיכויי מס פדרלי, מימון ותמריצים כספיים אחרים כדי להאיץ שימוש מוקדם בחלבון אלטרנטיבי.
- התאמת מדיניות הרכש הפדרלית על מנת להגדיל היצע של אופציות מבוססות-צמחים בחנויות ובתפריטים.
- פיתוח תוכנית רגולטורית לאישור מכירה של בשר, דגים ופירות ים מתורבתים המבטיחה את בטיחות הציבור תוך שהיא מציעה ליצרנים הן מסלול ברור ויעיל להגיע לשוק והן דרישות רגולטוריות ברורות ואחידות כפי שקיים לבשר, דגים ופירות ים המיוצרים באופן קונבנציונאלי.
- יישום תקנים לשמות מוצרים הגיוניים וברורים המאפשרים לסמן מוצרי חלבון אלטרנטיבי באופן שיהיה מובן לצרכנים.
מתוך הבנה שמדיניות אפס פליטות פחמן נטו משפיעה על תחומים רבים, המדריך תומך גם בבניית תהליך מדיניות מכיל ושוויוני שנועד לספק הזדמנויות כלכליות לקהילות מוחלשות, לשפר את בריאות הציבור ולהבטיח שאנרגיה וטכנולוגיות נקיות יהיו ברי השגה לכולם. באופן רחב יותר, מעבר לצריכת חלבון אלטרנטיבי יסייע בשיקום קרקעות חקלאיות וחיזוק מערכות אקולוגיות. לצד אנרגיה מתחדשת, תחום החלבון האלטרנטיבי יכול לספק לחקלאים, לחוואים ולבעלי עניין אחרים גישה לתזרימי הכנסה ופרנסה חדשים הכרוכים בקרקעות, אדמה ומים בריאים יותר.
קידום המדיניות של המדריך
GFI הגישה, יחד עם 60 חברות, עמותות ואיגודי סחר, מכתב לקונגרס ובו בקשת תמיכה באחד מסדרי העדיפויות המצוגות במדריך: השקעה פדרלית במחקר חלבון אלטרנטיבי.
על ידי הפיכת ייצור חלבון אלטרנטיבי ליעיל, בריא ומקיים יותר, תחום החלבון האלטרנטיבי יוכל לתת מענה לכמה מהאתגרים הסביבתיים, החברתיים והכלכליים הדחופים ביותר. סטפני פלדשטיין מהמרכז למגוון ביולוגי, החתומה אף היא על המכתב, אמרה כי “ייצור בשר הוא הגורם המרכזי לשינוי האקלים ולמשבר הכחד המינים. אנו תומכים בחידושים בתחום הפודטק מכיוון שהסטטוס קוו מהווה איום ממשי על עתיד החיים על פני כדור הארץ”.
המומנטום גדל להבטחת התמיכה של מדיניות ציבורית בתחום החלבון האלטרנטיבי. באמצעות הגשת מכתב לקונגרס, שואפת GFI לנצל מומנטום זה ולהבטיח תמיכה גדולה יותר במגזר הציבורי במחקר תחום החלבון האלטרנטיבי.
בשנת 2020, המימון ממוסדות ממשלתיים בארה”ב, כמו הקרן הלאומית למדע, העיד על מחויבות גדולה יותר של המגזר הציבורי לחקר תחום החלבון האלטרנטיבי. על אף התמיכה המעודדת, אחד מחותמי המכתב, ד”ר לבניה אנאנדן מ- Merck KGaA (דרמשטאדט, גרמניה), ציין כי, “מימון ממשלתי נוסף למחקר חלבון אלטרנטיבי הוא חיוני להנעת מחקר יסודי, להפחתת עלויות, להאצת הכניסה לשוק ולאימוץ תחום החלבון האלטרנטיבי.”
ד”ר ג’וי דובוסט, מחברת יוניליוור – החתומה אף היא על המכתב – הוסיפה: “תחום החלבון האלטרנטיבי לא רק מציע יתרונות סביבתיים גדולים, אלא יכול להניע הזדמנויות עסקיות לספק שינויים צרכניים בתחום המזון. מחקר וחדשנות בחלבון אלטרנטיבי יכולים לסייע בהרחבת השינוי במערכת המזון ולהנגיש מבחר בריא ומבוסס-צומח לכולם”.
למגזר הפרטי יש גם תפקיד חיוני
יחד עם התפקיד החיוני והמהותי שיש למנהיגות המגזר הציבורי, פרסם ארגון Breakthrough Energy במקביל גם מדריך לפעולה אקלימית תאגידית. מדריך זה מפרט פעולות שעסקים פרטיים יכולים לאמץ להאצת החדשנות וצמצום טביעת רגל פחמנית לאורך שרשרת האספקה. המדריך מכיל גם מקרי מחקר עם דוגמאות ממשיות של טרנספורמציות יעילות, כולל ההשקה המוצלחת של ה-Impossible Whopper ע”י בורגר קינג ב- 2019.
ה-Impossible Whopper של בורגר קינג (וה- Rebel Whopper שמוצע ברחבי העולם) הציג למיליוני צרכנים בשר מבוסס צומח. היוזמה מהווה אינדיקציה ברורה לכך שמזון ידידותי לאקלים הופך למיינסטרים. מותגים גלובליים אייקוניים כמו בורגר קינג ומקדונלד’ס המאמצים מזונות מבוססי צומח ע”י הרחבת מותג הליבה שלהם, מספקים הזדמנויות מכריעות לחברות בתחום החלבון האלטרנטיבי להתפתח ולצמוח. יוזמה זו גם מעידה על כך כי חברות אלה רואות ומגיבות לביקוש ההולך וגדל לבשר העתיד.
יותר ויותר בעלי עניין בתעשייה מכירים בכך שסיכון האקלים הוא סיכון שוק. האמון הגובר של משקיעים בחברות בתחום החלבון האלטרנטיבי מונע מגורמים רבים, שכוללים את המשברים החברתיים, הסביבתיים והכלכליים שהתחוללו בשנת 2020 ושמדגישים את הסיכונים הכרוכים בתיקי השקעות ופרקטיקות המתנהלים במתכונת של “עסקים כרגיל”. קהילת המשקיעים מתעוררת לנוכח הפוטנציאל החברתי והכלכלי העצום של טכנולוגיית המזון החדשה לעצב מחדש את מערכת המזון שלנו לטובה.
בעוד 2020 הייתה שנה שוברת שיאים בהשקעות חלבון אלטרנטיבי בכל הטכנולוגיות, עדיין נדרשות השקעות נוספות – הן מהמגזר הציבורי והן מהמגזר הפרטי – כדי למתן את ההשפעה הסביבתית של ייצור מזון, לעמוד בהסכם פריז ולהזין באופן מקיים אוכלוסייה גלובלית הולכת וגדלה.
כדי לצמצם את טביעת הרגל הפחמנית, אנו זקוקים לתעשיית החלבון האלטרנטיבי
אנו זקוקים לפעולה מתואמת כדי להגיע לאפס פליטות פחמן נטו עד 2050 ולמנוע אסון אקלים עולמי. הפיכת החקלאות ליעילה ומקיימת יותר היא חלק קריטי בפאזל זה.
על ידי מתן עדיפות לתחום החלבון האלטרנטיבי במגזר הציבורי והפרטי, תהייה לנו הזדמנות לתת מענה לאתגר קריטי זה ולבנות אספקה מקיימת, בטוחה וצודקת של מוצרי חלבון אלטרנטיבי.